Beskrivelse
Sund sart syrlig Lav dine egne eddiker og olier.
Forord: ”Du lod dig ej sylte i Heidelberg lager, derfor lille ven, er du skrumpen og mager”. Dette rim på etiketten af en flaske med Heidelberg Lagereddike, hvor en stor og strunk agurk taler til en lille og vissen ditto, som går med krykker, er for mange halvtredser-børn den første poesi, de blev udsat for. Heidelberg Lagereddike blev brugt i alle hjem til syltning af asier, agurker og græskar og endvidere anvendt til rengøring og hårskylning for at fjerne kalken. Vi er nogle, som stadig en gang imellem skyller håret efter vask med eddike, for at opnå den dejlige silkebløde fornemmelse.
Til gengæld blev eddike stort set ikke brugt i den daglige madlavning hos almindelige familier. Man kunne endda nogle gange mærke en direkte modvilje imod anvendelsen af eddike. Som en af vore mødre så dramatisk fremførte: ”Hver gang du drikker en dråbe eddike, mister du en dråbe blod”. Det afholdt os dog ikke fra om sommeren at fremstille en herligt brusende drik af eddike, sukker og bagepulver, som skulle drikkes så snart bagepulveret ved omrøring blev omdannet til liflige luftbobler. Skulle der laves dressinger til salaten, blev den i de fleste tilfælde lavet af syrnet mælk eller fløde, som mange af vi børn hadede som pesten.
På nogenlunde samme måde var det med madolie, som først i de seneste 20-30 år har udkonkurreret smørret og margarinen i madlavningen. Margarine blev af langt størstedelen af befolkningen brugt til stegning og bagning. Skulle det være fint, og havde man råd, blev der brugt smør. I dag har madolie i vidt omfang fortrængt både smørret og margarinen, specielt til stegning.
Efterhånden som den økonomiske velfærd accelererede fra 1960´erne og frem, fik danskerne råd til at rejse, og den mere spændende og eksotiske mad, som de så og smagte på rejserne, blev efterhånden også taget i anvendelse derhjemme. Det gælder ikke mindst anvendelsen af eddike og olie i madlavningen. Vi har alle fulgt med på denne kulinariske rejse og spiser vel næppe et måltid, hvor olie eller eddike ikke indgår enten som ingrediens eller i forbindelse med tilberedelsen af maden.
Som i vore tidligere bøger om sennep (”Bogen om sennep”) og ost (”Bogen om ost”) spiller fremstillingen af især de eddike-, men også olietyper, som vi bruger, en væsentlig rolle. Men fornøjelsen ved at prøve de nye kombinationer og glæden ved at nyde maden sammen, er nu alligevel det vigtigste. I denne bog fremlægger vi de bedste af vore erfaringer med fremstillingen og anvendelsen af olier og eddiker. Vi håber, at vore erfaringer kan bruges som inspiration i mange hjem. God fornøjelse.
Omslagsgrafiker: Majken Hindø
Omslagsillustrator: Gunnar Knudsøø Jensen
Fotograf: Gunnar Knudsøø Jensen
Yderligere information
Forfatter(e) | Dorte Damm Gunnar Knudsøø Jensen Vagn Juhl-Larsen Peter Aarslev Birthe Aarslev Majken Hindø Lone Hindø |
---|---|
Kategori | Bøger |
Genre(r) | Mad Og Gastronomi |
Udgivelsesdato | Er udgivet |
Sprog | Dansk |
ISBN-13 | 9788799293674 |
ISBN-10 | 8799293676 |
Indbinding | Hardback |
Udgave | 1 |
Oplag | 1 |
Sidetal | 104 |
Dimensioner | Bredde: 21.5Cm - Højde: 19.5Cm |
Tags | Bogen Om Eddike Og Olie, Bøger, Bog |
Fremragende
65.363 anmeldelser
Gucca.dk har det klare princip, at handel på Internettet skal være billigt, hurtigt og sikkert for dig.
Sikkerheden er utrolig vigtig, når man handler på nettet, og vi vægter naturligvis sikkerhed højt. For at få den optimale garanti for sikkerheden ved betaling online, har vi opnået at få NETS til at godkende vores online betalingsløsning. Så online handel og betaling hos Gucca er ensbetydende med fuld sikkerhed.
Vi giver altid 100 dages returret, og det er uanset hvilket produkt, du har købt hos Gucca. Kort sagt, hvis du fortryder købet, kan du returnere varen til os, herefter sender vi dine penge retur. Før du sender returvaren tilbage, er det en fordel, hvis du først tager kontakt til os.
Det er meget vigtigt, at du som kunde hos Gucca får tilsendt din vare både hurtigt og sikkert. Indenfor 1-2 hverdage vil du få din vare leveret. Det eneste der kan udskyde leveringstiden, er, hvis den mod vores forventning ikke er på lager. Bemærk, at du kan få den præcise lagerstatus på hvert enkelt produkt. Er du i tvivl om lagerstatus eller leveringstid, så anbefaler vi, at du ringer eller sender en e-mail til os.
Hos Gucca er der mange forskellige muligheder for betaling at vælge imellem. Du vælger bare den betalingsform, der passer bedst til dig. Lige meget hvilken betalingsform du gør brug af, kan du sikkert og trygt købe hos os. Du kan se alle betalingsmuligheder her. Husk at pengene først trækkes fra din bankkonto, når vi afsender dit produkt.
Hvis du i forbindelse med dit besøg på Gucca.dk har spørgsmål eller møder udfordringer, sidder vi ved telefonen eller på e-mail parat til at hjælpe dig. Vi er ved telefonerne og besvarer e-mails alle hverdage imellem 10-15, og vi er altid klar på e-mailen eller ved telefonen til at yde dig kompetent assistance i godt humør og med et smil på læben.
Hvis du ønsker det, så har du mulighed for at spore forsendelsen, fra det sekund vi sender ordren, til du har den i hænderne. Når du færdiggør dit køb, kan du efterfølgende besøge din egen personlige ordreside. På din ordreside kan du følge med i, hvornår vi afsender din pakke. Du vil også modtage en mail med leveringsinformation fra os i samme øjeblik, vi sender dine varer.