Beskrivelse
Hvordan vi taler og skriver om mad og drikke, er en vigtig del af vores madkultur. Artiklerne i denne antologi handler netop om synet på mad og drikke i 1800-tallets Danmark: om tidens mange kogebøger, om korrekt ernæring og om nyere international forskning i madhistorie.
Den bedste kilde til synet på mad og drikke i 1800-tallet er kogebøgerne, der i denne periode for alvor etablerede sig som en selvstændig genre. Bøgerne var i bogstaveligste forstand håndbøger, der ikke blot indeholdt madopskrifter, men også alt fra instruktioner til køkkenets indretning til gennemgang af basale færdigheder. Flere af disse kogebøger – fx Madam Mangors og Louise Nimbs – blev klassikere, der udkom i mange oplag.
Med til historien hører også, hvordan datidens læger, der betragtede sig selv som autoriteter på ernæringsområdet, så på befolkningens mad- og drikkevaner. Den københavnske læge Johan Clemens Tode var fra slutningen af 1700-tallet en central skikkelse og satte for alvor sundhedsmæssige spørgsmål på dagsordenen.
Bogen er den anden af fire udgivelser om madkultur, der udspringer af forskningsprojektet ”Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede. Forbrugsmønstre, kultur og diskurser”. Bidragydere: Signe Mellemgaard, Anita Kildebæk Nielsen, Carol Gold, Caroline Nyvang, Svend Skafte Overgaard og Peter Scholliers.
Yderligere information
Forfatter(e) | Ole Hyldtoft |
---|---|
Kategori | Bøger |
Genre(r) | Samfund Og Historie |
Forlag | Museum Tusculanums Forlag |
Udgivelsesdato | Er udgivet |
Sprog | Dansk |
ISBN-13 | 9788763532648 |
ISBN-10 | 8763532646 |
Indbinding | Hæftet |
Udgave | 1 |
Oplag | 1 |
Sidetal | 296 |
Dimensioner | Bredde: 16.2Cm - Højde: 24Cm |
Tags | Antropologi, Etnologi, Historie, Kulturhistorie, Medicinhistorie, Fødevarer, Madhistorie, Madkultur, Socialhistorie, Syn På Mad Og Drikke I 1800, Bøger, Bog |
GPSR | Produktsikkerhed |