Beskrivelse
Forbrugsmønstre, kultur og diskurser.
Denne bog er tredje og sidste bind af Ole Hyldtofts behandling af "Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede". De centrale spørgsmål er som i de tidligere bind: Hvad spiste, drak og røg hvem i datiden – og hvor, hvornår, hvorledes og hvorfor?
Den økonomiske vækst, der begyndte i slutningen af 1830’erne fik fra midten af 1890’erne yderligere et skub opefter, som prægede de ændrede madvaner fra 1880 til 1914. Prisen på sukker faldt drastisk, og forbruget steg markant i selv de fattigste hjem.
Karies overhalede traditionelle mangelsygdomme og blev en af de folkesygdomme, der bekymrede tidens læger mest. Andre kostfænomener, vi i dag opfatter som ærkedanske, vandt også mere indpas i perioden: Kartoflen blev anerkendt som en næringsrig fødevare, margarinen blev fra midten af 1880’erne en billigere konkurrent til smør, og havregrøden blev byggrødens afløser til morgenmåltidet – varmt bakket op af lægestanden. Kaffe blev for alvor nationaldrik i alle lag, og på tobaksfronten var det sidste nye cigarillos og cigaretter. Sidstnævnte fik kvinderne tilbage blandt rygerne.
Så selvom antallet af daglige måltider faldt, og retterne til fine sammenkomster reduceredes til ’suppe, steg og is’, kunne mænd og kvinder samles om rygesagerne efter middagen.
Ole Hyldtoft, dr. phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.
Yderligere information
Serie | Mad Drikke Og Tobak |
---|---|
Forfatter(e) | Ole Hyldtoft |
Kategori | Bøger |
Genre(r) | Kunst Og Kultur |
Udgivelsesdato | Er udgivet |
Sprog | Dansk |
ISBN-13 | 9788763546607 |
ISBN-10 | 8763546604 |
Indbinding | Hæftet |
Udgave | 1 |
Oplag | 1 |
Sidetal | 296 |
Dimensioner | Bredde: 16.5Cm - Højde: 24.2Cm |
Genveje | Mad Drikke Og Tobak - Bøger |
Tags | Mad, Drikke Og Tobak 1880, Bøger, Bog |