Januar Udsalg - se alle tilbud
close

Stum Tvang - Søren Mau - Bog

7 anmeldelserIndbinding: Hæftetinfo
289,95 kr
  • local_shippingVaren er på lager
  • scheduleLevering: 1-2 hverdage
  • history100 dages bytte- og returret
Fremragende - 66.349 anmeldelser

Beskrivelse

Hvordan kan vi bruge Marx lige nu? Interessen for Karl Marx som tænker og filosof er kraftigt stigende i disse år. 'Stum tvang' er et skarpt og samlet forsøg – og det første danske – på at formulere en nutidig og filosofisk relevant marxisme, der kan rumme og belyse de udfordringer, vi står over for i verden i dag.

Her efter finanskrisen, midt i pandemien og stillet over for klimaforandringerne oplever mange af os, at vi har brug for et andet system end kapitalismen.

Kapitalismekritikken føles påtrængende og relevant, og der er kommet en ny interesse for at genlæse Karl Marx som filosof – løsnet fra de dominerende læsninger fra 1970’erne og sat over for de problemer, vi i særlig grad oplever i det 21. århundrede, med ulighed og klasseskel, men også kønslig udgrænsning, stigende højredrejning, raceuroligheder og tab af biodiversitet.

I 'Stum tvang' foretager Søren Mau en mesterlig filosofisk genlæsning af Marx for at kunne analysere vores samtid – og opridse, hvordan en nutidig og filosofisk relevant marxisme ser ud. Han peger på, at der i store dele af receptionen af Marx har manglet en helt afgørende skelnen mellem, hvordan kapitalismen historisk blevet født, som Marx udtrykte det, i et inferno af ”erobring, slaveri, røveri, mord, kort sagt: vold”, og så hvordan den opretholder og kontinuerligt genskaber sig selv – ikke mindst ved at forme os som kønnede og farvede kroppe, affektive væsener, forbrugere og arbejdsafhængige borgere. Det har kapitalismen nemlig gjort gennem en helt særlig form for økonomisk magt og stum tvang, der har formet os og vores samfund – og skabt en lang række af de potentielle katastrofer, vi står over for. Og det er denne unikke mangt, vi må forstå og modgå, hvis vi skal kunne ændre den kurs, vi er kastet ind på.

Yderligere information

SerieKarl MarxMarxisme
Forfatter(e)Søren Mau
KategoriBøger
Genre(r)Religion Og Filosofi
UdgivelsesdatoEr udgivet
SprogDansk
ISBN-139788772046518
Vis mere

Kundernes vurdering

Vores brugere har bedømt Stum Tvang Bog til 5 ud af 5 stjerner baseret på 7 anmeldelser
Bedøm produktet
Anne Lynge Nielsen
Modtog fin og hel vare, desuden hurtig levering på trods af juletravlhed.
Ib Gram-Jensen
Søren Maus Stum Tvang. En marxistisk undersøgelse af kapitalismens økonomiske magt går i dybden med et emne, der ganske vist ikke har været overset i den marxistiske tradition (Dobb, Studies in the Development of Capitalism, p. 7-8, p. 10, p. 16-17; Anderson, Lineages of the Absolutist State, p. 403-404; Sørensen, Marxismen og den sociale orden, p. 172-173; Laclau, Politics and Ideology in Marxist Theory, p. 75; Gram-Jensen, Structure, Agency and Theory, p. 312, p. 320-321, p. 482, p. 498, p. 535, p. 543-544, p. 546-547), men som bestemt fortjener at blive taget op til nærmere behandling. Maus undersøgelse er grundig og hviler på en meget omfattende læsning og rummer mange gode iagttagelser og pointer, hvorfor den trods sin sværhedsgrad er absolut både læse- og anbefalelsesværdig. Her skal kun peges på tre svage punkter, hvoraf det første nu nærmest er en kuriositet: side 42 omtales Parsons med en enkelt sætning, som giver indtryk af, at han simpelt hen afviste Marx som en, hvis kapitalismekritik var ”et stykke forældet empiristisk politisk økonomi”; faktisk gav Parsons en kort, men ret præcis beskrivelse af hans idé om kapitalismens ”stumme tvang” (Parsons, The Structure of Social Action, p. 491 ff.). Det andet, ulige alvorligere, er omtalen side 112 af Marx’ forudsigelse om den uundgåelige overgang fra kapitalisme til socialisme og det klasseløse kommunistiske samfund. Denne forudsigelse er ganske vist uholdbar, men den er hverken rent deklamatorisk eller noget, som Marx senere tog afstand fra. Faktisk gentages den i hans to første udkast til det brev til Vera Zasulich (1881), som Mau henviser til som belæg for sin påstand. Det tredje er argumentationen i kapitel 9 om, at værdi (må forstås som: bytteværdi) forudsætter klasse, og at klasseherredømmet derfor ”er indskrevet i vareformen fra Kapitalens første side” (side 203). Forskellen mellem et marked, hvor individuelle producenter udveksler produkter med samme bytteværdi på den ene side og markedet i et kapitalistiske samfund er, at også arbejdskraft er en vare, der udveksles på markedet, i det sidstnævnte, hvorved det er muligt at ”udpumpe” merværdi i produktionen af varer og realisere samme merværdi på markedet, hvor disse varer afsættes. Man kan derfor ikke læse analysen af denne udbytningsproces ”baglæns” (side 209) og konkludere, at (bytte)værdi forudsætter klasse. Men også med forbehold af disse svage punkter er der meget at hente i bogen.






Thomas Rasmussen
Ok.
Ole Asbjørn Birch
Vigtig for forståelsen af Marx.