Postkassen Der Rødmede. Om Kvalitet I Privatbreve - Før Og Nu - John Chr. Jørgensen - Bog

1 anmeldelseIndbinding: Hæftetinfo
179,95 kr
  • local_shippingVaren er på lager
  • scheduleLevering: 1-2 hverdage
  • history100 dages bytte- og returret
Fremragende - 66.950 anmeldelser

Beskrivelse

Postkassen der rødmede handler om kvalitet i private breve.

Den, der vil skrive et godt brev til en ven, må give noget af sig selv og samtidig kunne sætte sig i vennens sted.

Eftersom brevet skal formes i sprog, må man som brevskriver have ordet i sin magt. Men man behøver ikke at være en stor forfatter for at skrive gode breve. Nogle siger: – tværtimod, man skal ikke være alt for selvbevidst. Ærlig brevskrivning kræver en vis uskyld?

En kendsgerning er det, at vi finder prægtige privatbreve skrevet af en kunsthistoriker (Julius Lange), to teologer (Otto Møller og Thomas Skat Rørdam), en farmaceut (August Fridolin Bauer), en landbrugsøkonom (Christian Olufsen), en jurist (P. V. Jacobsen) og en maler (Anna Ancher).

Brevgranskeren, dr. phil. John Chr. Jørgensen, peger på kvaliteterne i breve af en række ikke-professionelle forfattere og diskuterer, hvad der skal til for, at man kan tale om brevkunst af interesse for andre end brevets modtager.

I særlige, illustrerede afsnit behandles brevet som motiv i malerier, satiretegninger og vittigheder. Bogen byder også på helt nyt brevmateriale: John Chr. Jørgensen løfter sløret for sin korrespondance fra de 34 år, hvor han anmeldte og redigerede bøger i Politiken og Ekstra Bladet. Han blev skældt ud for at være arrogant, flabet, onanist og ”selve den socialdemokratiske luksusleverpostej”. Han modtog dog også mere venligsindede hilsener: ”I like you! Du är en älskling!”

Yderligere information

Forfatter(e)John Chr. Jørgensen
KategoriBøger
Genre(r)Biografier
ForlagSpring
UdgivelsesdatoEr udgivet
SprogDansk
ISBN-139788793358256
Vis mere

Kundernes vurdering

Vores brugere har bedømt Postkassen Der Rødmede. Om Kvalitet I Privatbreve - Før Og Nu Bog til 5 ud af 5 stjerner baseret på 1 anmeldelse
Bedøm produktet
Else Cederborg
John Chr. Jørgensen får virkelig noget ud af sit otium efter rigtig mange år som litteraturanmelder og litteraturredaktør ved bl.a. Politiken samt underviser ved Københavns Universitet. Han har ikke bare skrevet spændende og insigtsfulde bøger om kvindelige journalister som f.eks. Kate Fleron og Lise Nørgaard, men også om forfattere, der brillerer som brevskrivere: "Brillante brevskrivere. Karen Blixen og H.C. Andersen" (2015) samt "Brænd mine breve. Brevkunstnere og pyromaner" (2016).

Nu har han også skrevet en bog om de specielt gode privatbreve: "Postkassen der rødmede". Også denne gang er der tale om en indsigtsfuld og læsværdig bog, der nok kan give stof til eftertanke, bl.a. til dem, der påtænker at blive anmelder - eller at nærme sig en af slagsen for enten at rose eller rise vedkommende for en anmeldelse. Selv om gennemgangen af flere ældre, kendte brevskriveres frembringelser er spændende, fordi det bidrager til en forståelse af vedkommendes liv og tankegang, så finder jeg første lange afsnit, "Breve til en boganmelder", ikke bare mest interessant, men også mest underholdende. Her får man spændende nedslag i forfatterovervejelser omkring anmeldere og anmeldelser, der videregives med indsigt og humor.

Det er ellers ikke småting en anmelder kan komme ud for. Bl.a. var der den kvindelige forfatter, der skrev til ham (side 41): "Nu er det din skyld, jeg tager piller" (hun lever stadig), og den mandlige forfatter, der sagde: "Jeg helmer ikke, før jeg får dig i jorden!" (han er død)."

John Chr. Jørgensen er jo en kløgtig fyr, så han kan analysere og sætte sig ind i forfatterens motiver (side 41): "Anmelderier et en individualiseret proces. Derfor ligner brevene privatbreve. Da anmelderen er en læser, der skriver ud i offentligheden og derfor er med til at bestemme bogens umiddelbare gennemslagskraft, kan der komme et ekstremt emotionelt pres på forfatterens reaktion. Uanset hvor stor en idiot han anser anmelderen for at være, så betyder det noget for bogens skæbne (herunder salg), hvad anmelderen skriver." Til det kan jeg som forfatter kun sige: "Jeps, sådan er det med det ..."

Kort sagt, en helt igennem læsværdig og direkte underholdende bog om privatbreve fra specielle zoner i et livsforløb, ja, noget man kunne kalde et "minefelt" ....