Januar Udsalg - se alle tilbud
close

Brænd Mine Breve. Brevkunstnere Og -Pyromaner - John Chr. Jørgensen - Bog

3 anmeldelserIndbinding: Hæftetinfo
179,95 kr
  • local_shippingVaren er på lager
  • scheduleLevering: 1-2 hverdage
  • history100 dages bytte- og returret
Fremragende - 66.484 anmeldelser

Beskrivelse

Karin Michaëlis sendte kærlighedsbreve forklædt som forretnings- breve. ”Jeg kysser dig – hvor du vil”, skrev hun til sin forlægger, Peter Nansen – og tilføjede: ”Værsaagod at bruge mine Breve som Fidibus – de er for private.” Men Nansen brændte ikke brevene.

H. C. Branner gemte både andres og egne breve. Da hans søn Jens Branner optrykte brevene fra faderen i erindringsbogen Opbrud, forkortede han i dem uden at fortælle læserne det. Han gjorde H. C. Branner mere tandløs og mindre intellektuel, end han var.

Da Edvard Brandes som den første udgav J. P. Jacobsens breve, fjernede han de steder, hvor Jacobsen signalerede, at hans breve engang ville blive udgivet. Jacobsen måtte ikke kunne anklages for forfængelighed. Men Brandes vidste udmærket, at mange digtere skæver til evigheden, når de skriver breve.

John Chr. Jørgensen går tæt på brevskrivere og brevudgivere i denne bog. En række forskellige brevtyper præsenteres: kærlighedsbrevet, vennebrevet, forretningsbrevet m. fl. Centrale brevproblemer analyseres, fx: Hvem ejer et brev – den, der har skrevet det, eller den, der har modtaget det? Hvem har ret til at brænde breve?

Yderligere information

Forfatter(e)John Chr. Jørgensen
KategoriBøger
Genre(r)Biografier
UdgivelsesdatoEr udgivet
SprogDansk
ISBN-139788793358195
ISBN-108793358199
Vis mere

Kundernes vurdering

Vores brugere har bedømt Brænd Mine Breve. Brevkunstnere Og -Pyromaner Bog til 2 ud af 5 stjerner baseret på 3 anmeldelser
Bedøm produktet
Else Cederborg
"Brænd mine breve" er en gedigen gennemgang af brevet som litterær genre. Samtidig giver den en kort beskrivelse af udvalgte brev-korrespondancer nogle hundrede år tilbage i tiden. Noget, der også åbner op for et interessant spørgsmål omkring ejerskabet af et afsendt brev: er det i sidste ende brevskriveren eller brevmodtageren, der har (den moralske og juridiske) ret til brevet?
Nogel af de flittige brevskrivere, der tages op til en nærmere vurdering, er bl.a. Karin Michaëlis, H.C. Branner, Martin A. Hansen foruden Kamma Rahbek, Poul Martin Møller og J.P. Jacobsen.
Foruden disse flittige brevskrivere er der Madame de Sévigné og Ludvig Holberg, der dog har overskredet grænsen mellem privat og offentligt, da deres skriverier nærmest er en form for essays "waiting to happen", så at sige ....
John Chr. Jørgensen har udvalgt de nævnte (samt flere andre) til sin gennemgang, og det er der kommet en spændende og vedkommende bog ud af. Dermed mener jeg, at den ikke bare er gedigent håndværk, men også, at den sætter tanker i gang, for hvordan er det nu med de privatbreve, er de på linje med en privat udveksling af hviskerier, eller kan de i virkeligheden være litteratur, dvs. en del af et forfatterskab?