Jørgen H
“LISA danser med døden"
Den tvistede titel refererer til den argentinske tango, som Lisa så lidenskabeligt elsker at danse - og døden, der mange, mange gange i 287 dage var truende tæt på.
Lisa Larsen har sammen med Bo Østlund skrevet en udførlig beretning om sin helt fantastiske kamp for ikke at miste livet. Et aldeles stærkt vidnesbyrd om livsvilje - Lisas egen, hendes nærmestes og de sundhedsprofessionelles vilje!
Næsten 10 måneder varer det lange intensive hospitalsforløb, der efterfølges af 4 år med en hård genoptræning og 42 operationer for at bringe spiserøret tilbage til normalen. Det er så langt fra en dansen sig igennem, men kærligheden til døtrene, og passionen for tangoen bærer hende igennem.
Vi kommer ind i fortællingen den første dag i april 2015, hvor kufferten er pakket med kjoler og de højhælede for at tage på tangohøjskole. Men Lisa mærker en stor, stor træthed og vælger til sin store ærgrelse at meldte afbud. Godt 3 uger senere indlægges hun akut på sygehuset i Hillerød med galdesten og betændelse i bugspytkirtlen.
En tilstand, der skulle vise sig at udvikle sig helt ekstraordinært ekstremt.
Bogen, præstationen ovenpå præstationen, beretningen er Lisas store sløjfe på den næsten 5 år lange rejse fra døden nær til livet nær! En erkendelsesrejse, omend det er behandlingerne og sygdommens op og nedture, der mest beskrives. Komasynene undervejs læser jeg som en del af refleksionen. Med plads til yderligere refleksion al den stund, at komasynene “blot” refereres uden anden tolkning fra Lisa end den, der kan ligge i, hvordan referaterne er formuleret.
I øvrigt imponerende at det er lykkedes fra helt tidligt at få ført dagbog med masser af hjælp - ellers ville bogen ikke kunne have fået den form. En form, hvor vi på skift føres gennem sygdomsbehandlingen, tilbageblik på Lisas arbejds og privatliv, god ledelses store betydning, gode kollegaers store betydning for et godt arbejdsliv, mv.
Jeg ser bogen som en form for kampskrift. Kæmp for alt, hvad du har kært - sammen med dine kære. Kæmp for gode arbejdsforhold og kæmp for (igen at få) gode oplevelser i tangodansens verden. Og vi får også en påmindelse om en kamp, jeg tror, vi er mange der har: Kampen for ikke at lade os “opsluge”, opslide af arbejde og andre forhold, der æder os op indefra.
Læg dertil, at bogen også er en stærk understregning af faglighedens betydning, stærkest og mest repræsenteret ved overlægens utrættelige kamp for Lisas overlevelse. En meget dygtig og dedikeret læge, der hægter sig fast på en passion om overlevelse for en patient, der selv kæmper sin helt utrolige kamp sammen de øvrige sundhedsprofessionelle.
Eksempler på og tanker om behovet for forbedringer i sundhedsvæsnet får vi også, men mest fylder taknemligheden over hjælpen på rejsen tilbage til livet i dets mangfoldighed.
Redigeringen kunne være lidt strammere, men jeg giver fuld stjernehimmel for fortællingens kraft og mening, så jeg ender i 4 ud af 5 - læs en sand overlevelsesberetning!