Den Russiske Revolution Og Borgerkrig - Jonas Foldager - Bog

1 anmeldelseIndbinding: Hæftetinfo
219,95 kr
  • local_shippingVaren er på lager
  • scheduleLevering: 1-2 hverdage
  • history100 dages bytte- og returret
Fremragende - 66.825 anmeldelser

Beskrivelse

Da arbejderne tog magten.

I februar 1917 blev zarens diktatur væltet i Rusland. Blot ni måneder senere den 7. november, greb den russiske arbejderklasse under Bolsjevikkernes ledelse magten med det formål at skabe en socialistisk verden. Almindelig, arbejdende mennesker tog deres skæbne i egne hænder. Men den gamle herskende klasse, som var allieret med verdens kapitalistiske stormagter, havde ikke tænkt sig at se passivt til. Den startede en borgerkrig, og 21 udenlandske hære invaderede den unge sovjetstat i et forsøg på at kvæle socialismen i dens vugge. Mod alle odds holdt den nye arbejdermagt ikke bare stand, men den vandt – en fantastisk bedrift! Dog en også en bedrift, som indebar enorme omkostninger – økonomiske, politiske og menneskelige.

Denne bog skildrer indgående Den Russiske Revolution i 1917, dens baggrund og de politiske diskussioner i Bolsjevikpartiet både op til og under de intense revolutionsmåneder i 1917. Bogens anden del giver et overblik over den efterfølgende borgerkrig og behandler en række kontroversielle emner. Det gælder for eksempel den lidet kendte finske revolution, politiske terror og Bolsjevikkernes sammenstød med anarkisterne.

De enkelte begivenheder sættes ind i deres historiske, politiske og internationale sammenhæng. I bogen forklares ikke kun, hvordan den følgende borgerkrig blev vundet, men også baggrunden for den senere politiske kontrarevolution under Stalin. Lige så vigtigt giver bogen også svar på en lang række af de myter og forvrængninger, der udbredes af mainstream medierne, ved at fremstille begivenhederne, som de var – usminkede og rå – i den sammenhæng de optrådte. Bogen er ikke blot til den historieinteresserede, men til alle, der ønsker at lære af erfaringerne fra verdenshistoriens største begivenhed.

Yderligere information

Forfatter(e)Jonas Foldager Marie Frederiksen
KategoriBøger
Genre(r)Samfund Og Historie
ForlagForlaget Marx
UdgivelsesdatoEr udgivet
SprogDansk
ISBN-139788791834301
Vis mere

Kundernes vurdering

Vores brugere har bedømt Den Russiske Revolution Og Borgerkrig Bog til 5 ud af 5 stjerner baseret på 1 anmeldelse
Bedøm produktet
hs
Den russiske revolution læst som et stykke drama
Jonas Foldager og Marie Frederiksen: Den russiske revolution og borgerkrig : da arbejderne tog magten. - København : Forlaget Marx, 2017. - 266 s.
Hvis man hverken er historiker eller kommunist, hvad skal man da med en faglitterær bog om den russiske revolution? Jo, man kan tage og læse den som et stykke drama, så sindsoprivende som kun virkeligheden kan være.
Bogen er skrevet med afsæt i ’pro-revolution og pro-socialisme’, som forfatterne redeligt i for-ordet gør opmærksom på. Der lægges heller ikke skjul på, at ”formålet med denne bog er at lære af revolutionen med det formål at bruge erfaringerne i fremtidens klassekampe på arbejderklassens side”, det kundgøres også i forordet. Et slagskrift, ja. Men dramaet består i beskrivelsen af den Russiske revolution i 1917, som handlede om ”at tage magten over sit eget liv og at forandre verden til noget bedre.” Findes der et drama, der måtte have bredere vinger og et højere vingesus?
Bogen giver en meget nøje kronologi over begivenhederne fra den første mislykkede revolution i 1905 til oktoberrevolutionen 1917, den efterfølgende borgerkrig samt revolutionens udvikling frem til 1940. Der gives også en gennemgang af de revolutionære vinde i Finland, som umiddelbart efter oktoberrevolutionen erklærede sig selvstændig og derved afsluttede den over 100 år lange periode som en russisk storhertugdom.
Bogen dækker mere eller mindre perioden fra 1903 til 1940 og røber en imponerende viden – og personlig stillingtagen. Den gør på ingen måde bogen mindre ”videnskabelig”; læseren udfordres til selv at forholde sig begivenhederne og til at være enig eller uenig i forfatternes udsagn.
Hvad er der til den litterært interesserede? Til at starte med: den sagprosastil, som bogen er skrevet med, er velgørende, en essaytekst udmærker sig jo ved, at man ikke lægger mærke til den. Og selvom der ikke dykkes ned på individniveau – eller måske netop derfor – kan man tillade sig selv at befolke de dramatiske rammer med mennesker og følge deres liv, fra den armod, der gjaldt under tsaren, til den næsten uundgåelige revolution, hvor de forarmede arbejdere tog skæbnen i deres egne hænder – og revolutionens videre skæbne. Helt ubærlig var historiens gang i Finland umiddelbart efter at landet var blevet selvstændigt. Der var præget af en ideologi, måske især angsten for ideologi, som i den grad fik delt den finske befolkning og førte til en skamfuld og uhyggelig borgerkrig, som satte ar i den finske folkesjæl.
Der findes oceaner af romaner og film, som er placeret i begivenhederne for den russiske revolution. For slet ikke at tale om den mængde faglitteratur og udgivne kilder til denne historiske periode. Men Jonas Foldagers og Marie Frederiksens bog giver en fortættet faghistorisk fortælling om dramaet, der levner plads til læseren til at se mellem linierne. I hvor høj grad det socialistiske grundsyn præger fremstillingen, må andre bedømme. Men de steder, hvor de politiske bias springer i øjnene, giver jo en altid kærkommen lejlighed til at være uenig.