Som Frivillig I Waffen-Ss For Krigstid - Hans Dal - Bog

1 anmeldelseIndbinding: Hardbackinfo
269,95 kr
  • local_shippingKun få på lager
  • scheduleLevering: 1-2 hverdage
  • history100 dages bytte- og returret
Fremragende - 67.100 anmeldelser

Beskrivelse

Jeg mødte Ivar under en juleferie i 2012, hvor han var 89 år gammel, og blev efterfølgende gode venner med ham. Gennem mange samtaler, som jeg optog på diktafon, fortalte han om sin krigsdeltagelse på Øst¬fronten fra 1942 til 1945.
Disse mange samtaler har jeg transskriberet og redigeret til bogen:

”Som Frivillig i Waffen-SS for Krigstid”, som er Ivars egen fortælling om hans østrigske far, som i 1914 kom til Danmark for at lære at lave oste. Hans opvækst uden en far. Hans mor, som arbejdede i Odense og kun var hjemme i weekenderne. Hans opvækst som det 8. barn i bedstemorens børneflok. Hans skoletid og at komme ud at tjene som 10-årig.

Lærlingetiden som maskinarbejder. Ønsket om at blive maskinmester. Afslag, da han meldte sig til Finlandskrigen. Søgte ind i Frikorps Dan-mark, men blev optaget i Regiment Westland. SS-forskolen i Sennheim. Rekrutuddannelsen i Klagenfurt. Den lange togrejse til Rusland. De første kamphandlinger. Mødet med den russiske civilbefolkning. Fronttjeneste, sanitære forhold, kulde, lus og sult.

Den fejlslagne undsætning af Stalin¬grad. De hårde kampe under tilbagetrækningen gennem Rusland. Såret og tab af venstre øje. Hospitalsophold. Indespærret under luftangreb i Berlin. Slutkampene omkring Budapest. Såret for anden gang. Tilbagetrækningen gennem Ungarn og Østrig. Overgivelsen i Kleinarl. Flugt til fods gennem Østrig og Tyskland til Danmark. Anholdelsen, Retsopgøret og fængsling. Tiden efter løsladelsen og hans første møde med sin far i 1950.

Som Ivar sagde:
”Min barndom og ungdom var præget af de begivenheder, der dengang foregik i Europa og Danmark, og som var med til at få mig til at træffe de valg, jeg gjorde.
Det er er nemt at være bagklog, men ingen vil kunne forstå, hvad jeg har været igennem, uden selv at have været der.

Yderligere information

SerieWaffen Ss
Forfatter(e)Hans Dal
KategoriBøger
Genre(r)Biografier
ForlagForlag Hd
UdgivelsesdatoEr udgivet
SprogDansk
Vis mere

Kundernes vurdering

Vores brugere har bedømt Som Frivillig I Waffen-Ss For Krigstid Bog til 5 ud af 5 stjerner baseret på 1 anmeldelse
Bedøm produktet
Erik Schwensen
… som frivillig for Waffen-SS for Krigstid – En ung danskers beretning fra Østfronten 1942 -1945 ”. Bogen skildrer den 20-årige dansker Ivar Corneliussens valg om at melde sig til tysk krigstjeneste i 1942. Gennem en personlig fortælling indskriver bogen sig i en ofte overset del af Danmarkshistorien, hvor både sociale og politiske omstændigheder spillede en afgørende rolle for unge danskeres beslutninger under Besættelsen i Anden Verdenskrig.
Forfatteren, Hans Dal mødte Ivar Corneliussen i 2012, da han var 89 år gammel, og gennem årene udviklede de et venskab, hvor Ivar delte sin historie. De mange samtaler blev optaget, transskriberet og bearbejdet til bogen, hvor læseren følger Ivars rejse fra en opvækst uden en nærværende far, en tidlig indtræden i arbejdsmarkedet og et brændende ønske om at blive maskinmester.
Bogen beskriver, hvordan Ivar først blev afvist til Finlandskrigen mod de russiske angrebsstyrker, men optaget i Regiment Westland under Waffen-SS i kampen mod russerne. Hans uddannelse på SS-forskolen i Sennheim, rekruttræning i Klagenfurt og den lange togrejse til Rusland danner optakten til barske oplevelser i felten. Fortællingen dykker ned i de første kamphandlinger, mødet med den russiske civilbefolkning, de ekstreme sanitære forhold og den fejlslagne undsætning af Stalingrad.
Bogen skildrer også krigens brutale konsekvenser. Ivar blev såret flere gange, mistede sit venstre øje og oplevede kaosset under Berlins bombardementer. Tilbagetrækningen gennem Ungarn og Østrig kulminerede i overgivelsen i Kleinarl, hvorefter han gennemførte en farefuld flugt tilbage til Danmark – kun for at blive anholdt, dømt og fængslet. Vi får også et indgående indblik i Ivars liv efter krigen med de udfordringer og eftertanker det gav.
Som Ivar selv sagde til Hans Dal: “Det er nemt at være bagklog, men ingen vil kunne forstå, hvad jeg har været igennem, uden selv at have været der.”
Hans Dal var besøgsven hos Ivar gennem fem år, indtil han døde som 95-årig i 2017. Bogen giver et sjældent indblik i en ung danskers oplevelser på Østfronten, en fortælling der stadig vækker refleksion i en tid, hvor Europa igen præges af krig i netop de samme geografiske områder som Ivar Corneliussen havde befundet sig i.
Bogen er en velskrevet, spændende og indsigtsfuld fortælling, der holder læseren fængslet fra start til slut. Dette underbygges stærkt af Hans Dals valg af jeg-skriveformen, som om hovedparten af bog er skrevet af Ivar selv. En fantastisk øjenvidneberetning fra helt særlig periode i verdenshistorien, som på godt og ondt stadig sætter sit præg på vores nutidige verdensbilleder.
Gennem relevante, indsatte “faktaboksen” rammesætter Hans Dal på Ivar Corneliussens personlige fortælling til den kaotiske verden Ivar befandt sig i. Bogen er på 265 side, vel illustreret med billeder og et par geografiske skitser fra dengang.
De geografiske skitser kunne med fordel være tegnet lidt tydeligere, så blandt andet de mange stednavne var lettere at finde. Hans Dals egne selvkritiske overvejelser, som kort omtales i sidste kapitel (Afslutning), kunne med fordel være udbygget i relation til Hans Dals meget store research- og dokumentationsarbejde, som tydeligvis ligger bag bogen. Men dette forhindrer mig ikke i at give bogen topkarakter.
Hans Dals nye bog er en meget læseværdig bog, der giver stof til eftertanke, også i et nutidigt perspektiv, hvor Europa igen er i krig. Kun en advarsel – når du går i gang med læseriet slipper du sandsynligvis ikke bogen før efter side 265.