Begavet med Glæde
Denne bog er et must-have for lærere, der skal i gang med at arbejde med højtbegavede elever i grundskolen.
Bogen tydeliggør de kendetegn, der ofte ses hos højtbegavede elever. Dea Franck har igennem hele bogen fokus på at skelne mellem indskoling, mellemtrin og udskoling, således læseren både får en grundlæggende forståelse om høj begavelse, men også får mulighed for at få et kendskab til de forskelligheder der kan være i forhold til elevernes alder og udvikling.
Dea Franck formidler, hvordan de højtbegavede elever oplever verden, og hvordan de kan blive opfattet af omgivelserne, hvilket er værdifuld viden i arbejdet med de højtbegavede elever.
Særligt indsigtsfuld er bogens midterste afsnit der omhandler kobling til Undervisningsministeriets ”Redskab til vurdering af tegn på høj begavelse”, undervisningsdifferentiering og hvordan læreren kan understøtte de højbegavede elevers udvikling, læring og trivsel. Med forskellige modeller er bogen med til at lette lærerens arbejde med at identificere elever med høj begavelse og giver konkrete værktøjer til arbejdet med eleverne. I afsnittet om differentiering præsenteres forskellige teorier der er med til at fremme differentiering samt en række konkrete eksempler på, hvordan læreren kan bygge sin undervisning op. Dea Franck kommer med forskellige muligheder for at tilpasse undervisningen, så den imødekommer højtbegavede elever – ofte gennem enkle ændringer i klasserummet. Inkluderende fællesskaber er i fokus for Dea Franck, når hun beskriver, hvordan undervisning kan organiseres på årgangen eller på tværs af klassetrin for at skabe de bedste læringsbetingelser.
Dea Franck lægger stor vægt på samarbejdet mellem skole og hjem samt relationen mellem lærer og elev. Dette afsnit er særligt værdifuldt, da trivsel og udvikling for højt begavede elever ofte afhænger af et stærkt samarbejde.
Bogen indeholder ingen færdige undervisningsforløb eller lette løsninger, hvilket kan gøre det uoverskueligt, hvis læreren føler, at alle elementer skal implementeres samtidig. Det er derfor vigtigt, at skolen først vælger specifikke fokuspunkter og derefter arbejder målrettet mod en kultur, hvor også de højtbegavede børn anerkendes og får deres berettigelse i grundskolen.
Bogen er overskueligt opbygget, så man enten kan læse den fra start til slut eller bruge indholdsfortegnelsen til at finde specifikke emner. Bogen bliver hermed en praktisk guide med konkrete redskaber til både at identificerer, forstå og undervise disse elever. Bogen er derfor et oplagt sted at starte, hvis man som lærer ønsker viden om høj begavelse og har et ønske om at skabe de bedste rammer for deres læring og trivsel.
Bogen er læst og anmeldt af:
Ellen Raahauge, lærer og talentvejleder, rådgiver ved Begavet med Glæde.