Dorthe Hölck
Boganmeldelse af; Alt det forældre kan ro, tryghed og fokus i familien
Skrevet af Psykolog Rasmus Alenkær
Denne bog er målrettet forældre, med det fokus at få perspektiveret alt det forældrene kan.
Jeg er både forældre og fagperson, og jeg vil mene at denne bog også er værdifuld læsning for fagpersoner, der arbejder med børn og unge.
Det er altid spændende, at sige ja til at læse en bog, med det formål at anmelde den. Lad mig bare slå fast med det samme, jeg kan lide bogen og jeg vil rigtig gerne give den, mine bedste anbefalinger.
Rasmus beskriver sig selv som håndværker en særlig slags med en akademisk baggrund.
Han kan det, som ikke alle kan. Nemlig skrive om ting og emner der er vanskelige at forstå og begribe. Dette på en måde så det lykkes at få læseren til, at føle sig set, hørt og mødt under hele læsningen af denne bog. Det er ikke en let opgave, for der er mange emner som både kan være vanskelige og følsomme at forholde sig til. Det der lykkes for Rasmus, er at give forskellige og kvalificerede handlemuligheder, som giver læseren følelsen af, at kunne gøre en forskel.
Som forfatter er han nøgtern og faglig orienteret i sine anbefalinger. Jeg kan rigtig godt lide at Rasmus er så tydelig i sine pædagogiske holdninger, fordi han formår at være dette, samtidig med han præsentere de muligheder der er. Uden at dømme, men blot ved at konstatere, at noget ikke virker guider Rasmus læseren i den rette retning.
Jeg sætter virkelig pris på en fagperson, der med fagligheden i fokus kan guide og vejlede.
Det jeg særligt godt kan lide ved bogen, er at den er bygget op omkring en struktur, som er gennemgående i alle otte kapitler. Rasmus bruger Trivselsmodellen, som han selv har udviklet. Den er sammensat af følgende tre separate, men sammenhængende elementer. Bogen indledes med at forklare modellen og dermed også hvordan den bruges i bogen og efterfølgende kan bruges af forældrene og fagpersonerne.
Miljø fokus på kvaliteten af barnets indre og ydre miljø
Relationer fokus på kvaliteten af de relationer barnet indgår i
Opgaver fokus på kvaliteten af de opgaver barnet skal løse/indgå i
Rasmus indleder med at spørge læseren, hvordan vedkommende oplever sin egen trivsel. Dette er en super god læringsstrategi og viser netop, hvordan Rasmus er en god håndværker. For har du prøvet modellen af på dig selv, bliver det lettere at anvende den i forhold til barnet eller den unge.
I hvert kapitel demonstrere Rasmus, hvordan denne enkelte men virksomme model, kan være det analyseredskab, der gør, at du som forældre eller fagperson kan vælge dine tiltag kvalificeret. Dette tydeliggør min pointe, at Rasmus formår at gøre det svære, enkelt - dette ved at være stringent i sin opbygning af bogen. Det er kun dygtige håndværkere, der kan den disciplin.
Jeg kan ikke gå gennem alle bogens kapitler, men vælger et par nedslag i håbet om at dette giver dig lyst til at læse denne bog, med dette vigtige budskab. I starten af bogen inspireres læseren til at overveje sin opdragelses stil, her beskrives fire måder, at møde børnene på i din opdragelses og dannelsesrolle.
Der redegøres fagligt for de fire måder, og Rasmus udpeger den autoritative stil, som den alle forældre og fagpersoner bør vælge. Det er her bogen kan noget helt særligt, fordi Rasmus gennem 10 anbefalinger, redegør for værdien af netop denne anbefaling. Det giver læseren mulighed for at reflektere og diskutere og på den måde afgøre om det er en anbefaling, der kan følges. Anbefalingerne er ikke en tør teoretisk argumentation, men teori og praksis koblet sammen, så det bliver til at forstå. Det er helt grundlæggende at du som forældre eller fagperson, er klar over hvad dit fundament i sin forældrerolle eller som fagperson er forankret i. Så dette kapitel er særligt vigtigt.
Med den autoritative tilgang, er du en tydelig forælder eller fagperson, der ser det som en værdi at give dit barn medbestemmelse og medindflydelse, dette med en anvisende og inddragende tilgang. Gennem bogen viser Rasmus, hvordan dette kan praktiseres også når det er svært.
Kapitel seks trivsel i skolen, blev for mig særligt inspirerende. Måske fordi jeg i mit arbejde har mange opgaver relateret til skole og en manglende trivsel hos børnene. Rasmus understreger, at det er børnene der ved bedst og derfor skal vi lytte til dem. Igen viser han via sin Trivselsmodel, hvordan vi kan støtte barnet i at fortælle os, hvad der er på spil og dermed er årsagen til den manglende trivsel.
Han redegør for hvor vigtigt det er at skole og hjem samarbejder. Det at få børn i trivsel er et fællesskabsanliggende, og det bør håndteres i et helhedsperspektiv.
Rasmus er modig og tør tage fat i de ømme tær hvilket er er nødvendigt, hvis vi skal målrette mod barnets perspektiv. Han understreger, at skolen er et dannelses-fælleskab, hvor børnene udvikler både faglige, sociale og personlige kompetencer. Det modige træder frem, når han redegør for at det fagfaglige i en periode må vige, hvis børnene ikke trives, kan de ikke indlære. Derfor kan det være relevant at arbejde med trivsel før det faglige.
Endnu et modigt perspektiv dukker op når Ramus reflekterer over om skolen er børneparat. Det er et nyt begreb jeg vil tage til mig hvis ikke skolen kan give barnet den ramme, der matcher barnets udviklingspsykologiske stadige må vi ifølge Rasmus turde snakke om, at så er det skolen og ikke barnet den er gal med.
Afsluttende om denne bog, må jeg konstatere at den får en god plads på min faglige bogreol. Selvom Rasmus skriver den primært er målrettet børn indenfor almenområdet, anbefaler jeg også bogen til jer forældre og fagpersoner der har børn eller arbejder med børn, der har særlige forudsætninger.
Det børnesyn Rasmus repræsentere, må gælde for alle børn. Ingen kan udvikles og trives, hvis ikke de bliver mødt og forstået og taget alvorligt det må gerne ske ud fra Rasmus trivselsmodel og anbefalingerne fra de forskellige kapitler. Værdien af at reflektere over sin forældrerolle eller rollen som fagperson, set i det lys at børn guides og lyttes til er afgørende for, hvordan børnene kan trives og udvikles.
Tak til dig Rasmus for denne inspirerende bog.